Insurance Fraud ημερίδα της INTERFIMA
7 May 2015ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ ΑΝΟΙΚΤΗΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ
13 May 2015ΑΡΘΡΟ ΓΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΩΝ
Η περίοδος των φορολογικών δηλώσεων για τα εισοδήματα του 2014 έφτασε. Οι φορολογικές δηλώσεις με την μέχρι στιγμής διορία θα πρέπει να υποβληθούν έως τις 30 Ιουνίου από όλους τους φορολογούμενους ανεξαρτήτως πηγής εισοδημάτων.
Το ερώτημα που απασχολεί τον κλάδο των ασφαλιστών είναι πως θα φορολογηθούν? Ως μισθωτοί ή ως επαγγελματίες? Πολλοί ασφαλιστικοί σύμβουλοι και ειδικά αυτοί που δεν έχουν επαγγελματική έδρα και διατηρούν σχέση με 1 έως 3 ασφαλιστικές εταιρείες ή γραφεία για τις περσινές φορολογικές δηλώσεις ήταν κερδισμένοι από την πρόβλεψη του νόμου η οποία προέβλεπε την φορολόγηση των εισοδημάτων των συγκεκριμένων κατηγοριών ως εισοδήματα από μισθωτές υπηρεσίες. Έτσι αποφεύγονταν τα 2 μεγάλα «αγκάθια» που ήταν η φορολόγηση με 26% από το πρώτο ευρώ εισοδήματος καθώς και η επιβολή 55 % προκαταβολής στον φόρο που προέκυπτε.
Με την ψήφιση και την εφαρμογή του νόμου 4172/2013 που βάση αυτού πλέον φορολογούνται τα εισοδήματα η συγκεκριμένη διάταξη διαμορφώθηκε ως εξής:
Για τους σκοπούς του Κ.Φ.Ε., εργασιακή σχέση υφίσταται όταν ένα φυσικό πρόσωπο παρέχει υπηρεσίες,βάσει έγγραφων συμβάσεων παροχής υπηρεσιών ή συμβάσεων έργου, με φυσικά ή νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες τα οποία δεν υπερβαίνουν τα τρία (3) ή, εφόσον υπερβαίνουν τον αριθμό αυτόν, ποσοστό εβδομήντα πέντε τοις εκατό (75%) του ακαθάριστου εισοδήματος από επιχειρηματική δραστηριότητα προέρχεται από ένα (1) από τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες που λαμβάνουν τις εν λόγω υπηρεσίες και εφόσον δεν έχει την εμπορική ιδιότητα και δεν διατηρεί επαγγελματική εγκατάσταση που διαφέρει από την κατοικία του. Η διάταξη του προηγούμενου εδαφίου δεν εφαρμόζεται στην περίπτωση που ο φορολογούμενος αποκτά εισόδημα από μισθωτή εργασία, σύμφωνα με μία από τις περιπτώσεις α’ έως ε’ του παρόντος άρθρου. Με απόφαση του Γενικού Γραμματέα μπορούν να προβλέπονται περαιτέρω προϋποθέσεις και να καθορίζονται όλες οι αναγκαίες λεπτομέρειες για την εφαρμογή αυτής της περίπτωσης.
Τα 2 τονισμένα σημεία είναι αυτά που αλλάζουν τελείως την δυνατότητα που έχουν οι ασφαλιστές να φορολογηθούν ως μισθωτοί. Τα εισοδήματα από την ασφαλιστική διαμεσολάβηση σε κάθε περίπτωση αποτελούν βάση νόμου εισόδημα από εμπορική δραστηριότητα. Οι αρχικοί φόβοι λοιπόν ήταν ότι οι ασφαλιστές θα φορολογηθούν με την κλίμακα των επαγγελματιών σε κάθε περίπτωση.
Οι φόβοι αυτοί επιβεβαιώθηκαν με την εγκύκλιο 1047/2015 η οποία στο κείμενο της μεταξύ των άλλων αναφέρει ότι : Διευκρινίζεται, ότι σύμφωνα με τα αναφερόμενα στην ΠΟΛ.1120/25.4.2014, δεν υπάγονται στην ανωτέρω διάταξη (παρ.6 του παρόντος), οι αμοιβές, αντιπροσώπων, πρακτόρων, μεσιτών, κ.λπ. από αμοιβές ή προμήθειες για τη σύναψη σύμβασης προμήθειας από αλλοδαπά εργοστάσια ή αλλοδαπούς οίκους οποιασδήποτε φύσης υλικού, μεταφορέων, μεσιτών, πρακτόρων, διαμεσολαβητών, εκτελωνιστών, φωτορεπόρτερ, διαφημιστών, επιχειρήσεων που έχουν σαν αντικείμενο ασφαλιστικές δραστηριότητες (ασφαλιστικοί πράκτορες, μεσίτες ασφαλίσεων, ασφαλιστικοί σύμβουλοι κ.τ.λ.), αμοιβές για υπηρεσίες φασόν, προώθησης προϊόντων και γενικά οι αμοιβές που με το ν.2238/1994 χαρακτηρίζονταν ως εισόδημα από εμπορικές επιχειρήσεις.
Βάση αυτών λοιπόν ή απάντηση στο ερώτημα είναι ότι ο κλάδος των ασφαλιστών θα φορολογηθεί βάση της κλίμακας των επαγγελματιών σε κάθε περίπτωση.
Κλίμακα φορολόγησης
Η κλίμακα φορολόγησης είναι :
Φορολογητέο εισόδημα (ευρώ)
Συντελεστής (%)
< 50.000
26%
> 50.000
33%
Στο τελικό αποτέλεσμα θα επιβάλετε και προκαταβολή 55% για το επόμενο έτος. Το φορολογητέο εισόδημα είναι τα κέρδη που προκύπτουν από την επιχειρηματική δραστηριότητα .
Τι σημαίνει όμως η έννοια κέρδος? Κέρδος από επιχειρηματική δραστηριότητα θεωρείται το σύνολο των εσόδων από τις επιχειρηματικές συναλλαγές μετά την αφαίρεση των επιχειρηματικών δαπανών, των αποσβέσεων και των προβλέψεων για επισφαλείς απαιτήσεις. Στα έσοδα από τις επιχειρηματικές συναλλαγές περιλαμβάνονται και τα έσοδα από την πώληση των στοιχείων του ενεργητικού της επιχείρησης, καθώς και το προϊόν της εκκαθάρισής της, όπως αυτά προκύπτουν στη διάρκεια του φορολογικού έτους.
ΚΕΡΔΟΣ= ΕΣΟΔΑ – ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ
Η μοναδική διέξοδος λοιπόν στους επαγγελματίες να μειώσουν τον φόρο τους είναι οι επιχειρηματικές δαπάνες. Οι δαπάνες που μπορούν να καταχωρηθούν στα βιβλία είναι αυτές που τηρούν τις εξής προϋποθέσεις:
α) πραγματοποιούνται προς το συμφέρον της επιχείρησης ή κατά τις συνήθεις εμπορικές συναλλαγές της,
β) αντιστοιχούν σε πραγματική συναλλαγή και η αξία της συναλλαγής δεν κρίνεται κατώτερη ή ανώτερη της αγοραίας, στη βάση των στοιχείων που διαθέτει η Φορολογική Διοίκηση,
γ) εγγράφονται στα τηρούμενα βιβλία απεικόνισης των συναλλαγών της περιόδου κατά την οποία πραγματοποιούνται και αποδεικνύονται με κατάλληλα δικαιολογητικά.
Πρακτικά λοιπόν για να αναγνωρίζεται μία δαπάνη θα πρέπει να είναι παραγωγική ως προς το συμφέρον της επιχείρησης. Τέτοιες δαπάνες μπορεί να είναι οι ασφαλιστικές εισφορές, η μισθοδοσία του προσωπικού, γραφική ύλη, έξοδα μετακίνησης, κινητά τηλέφωνα, λογαριασμοί ΔΕΚΟ, το ενοίκιο, αποσβέσεις περιουσιακών στοιχείων, διάφορα έξοδα κλπ.
Όμως ο νόμος προβλέπει και ποιες δαπάνες δεν αναγνωρίζονται και αναμορφώνονται. Αυτές οι δαπάνες είναι:
Η 9η περίπτωση όμως είναι αυτή που δημιουργεί το μεγάλο πρόβλημα σε περιπτώσεις φορολογικού ελέγχου διότι δεν είναι ξεκάθαρο πότε μία δαπάνη είναι ψυχαγωγική ή προσωπική καταναλωτική δαπάνη. Εδώ και πάρα πολλά χρόνια παραμένει αναπάντητο το ερώτημα εάν π.χ η αγορά ενδυμάτων ή υποδημάτων αποτελεί παραγωγική δαπάνη ή προσωπική καταναλωτική δαπάνη.
Μέχρι να απαντηθούν τα ερωτήματα αυτά από τις φορολογικές αρχές δεν θα είναι ξεκάθαρο πότε μπορούν και κάτω από ποιες προϋποθέσεις να αναγνωριστούν αρκετές δαπάνες και να μειωθεί το φορολογητέο εισόδημα.
Χατζηγεωργίου Ηλίας
Φοροτεχνικός
Φορολογικός Σύμβουλος Ε.Ε.Α
PANTELIS & PARTNERS, ACCOUNTING SPESIALISTS, Σερβίων10 –Αθήνα–Τ.Κ.: 10441
Τηλ.: 2105120402– 2105154733 , Κιν :6932997156, www.pantelisco.com
«Απαγορεύεται η αντιγραφή ή αναδημοσίευση μέρος ή όλου κειμένου ή ομιλίας χωρίς την συναίνεση του ΠΣΑΣ»