Η δύναμη της Αλλαγής
2 April 2015Ευχές
12 April 2015ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ
Οι από καιρό σε καιρό προσεγγίσεις που έχουν γίνει στο τρόπο φορολόγησης των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών έχουν μια αδικαιολόγητα ανεξάντλητη ποικιλία, όπως συνήθως συμβαίνει με τις περισσότερες επαγγελματικές ομάδες, ανάλογα με το «όραμα» της πάταξης της φοροδιαφυγής που συνέλαβε κάποιος πεφωτισμένος ειδήμων σύμβουλος του υπουργείου οικονομικών που αφού «είδε» το όραμα ξύπνιος μετά ξανακοιμήθηκε έχοντας τη συνείδηση του καθαρή, αφήνοντας τη φοροδιαφυγή να διαχειριστεί το όραμα του.
Έτσι λοιπόν κατά καιρούς αντιμετωπίσαμε διάφορες προσεγγίσεις στη φορολόγηση μας, σταχυολογώντας λοιπόν θα αναφέρω ότι άλλοτε μας έβλεπαν σαν εμπορική επιχείρηση, άλλοτε σαν ελεύθερο επαγγελματία ή ακόμα και σα μισθωτό! Άλλες φορές είχαμε παρακράτηση φόρου άλλες όχι, άλλες φορές την αποδίδουμε εμείς άλλες η εταιρία που εργαζόμαστε, είχαμε και άλλα ευφάνταστα όπως τη θρυλική αυτοπεραίωση (ο ορθογραφικός έλεγχος του κειμενογράφου δε τη βρίσκει στο πλούσιο λεξικό της Ελληνικής γλώσσας!) κάτι δηλαδή σαν την αυτοεπίγνωση, που όμως αναγνωριζόταν ως έγκυρη αφού πληρωνόταν και ένα αυθαίρετα προσδιορισμένα σημαντικό ποσό το οποίο ονομαζόταν περαίωση! (θα ήταν πιο ακριβές αν το έλεγαν αλλοτριοπεραίωση σε αντιδιαστολή με το αυτοπεράιωση) Δηλαδή μια προσέγγιση του τύπου: Ξέρουμε ότι φοροδιαφεύγεις αλλά δε μπορούμε να σας πιάσουμε όλους με έλεγχο, πλήρωσε λοιπόν ένα ποσό ώστε να μη ρισκάρεις ένα πιθανό έλεγχο. Σχέσεις κράτους –πολίτη βασισμένες στην κατανόηση και στην εμπιστοσύνη…
Αιχμή όλων των φορολογικών πολιτικών μέχρι τώρα ήταν μια λέξη: ο Έλεγχος! Το πρόβλημα αυτό καθεαυτό είναι ακριβώς ότι πρόκειται μόνο για λέξη μια και στην ουσία ο έλεγχος όταν και όποτε γινόταν μόνο αντικειμενικός και έντιμος δεν ήταν, δημιουργώντας μάλιστα όλη αυτή την χυδαία κουλτούρα στις σχέσεις πολίτη- κράτους που βασιζόταν σε μια καθεστώσα και αποδεκτή παράνομη συναλλαγή.
Ζητώ συγγνώμη για την αναγκαστική αναφορά σε όλο αυτό το στρεβλό και παράλογο παρελθόν, όμως είναι αναγκαίο για να δούμε τι συμβαίνει σήμερα και πως ζητάμε να προσεγγιστεί σαν οριστική και μόνιμη λύση.
Με το νόμο 4172/2013 ορίστηκαν νέες «αλλαγές» στη φορολογία και το δικό μας επάγγελμα δε θα αποτελούσε εξαίρεση φυσικά, το νόμο αυτό ακολούθησαν 2 ΠΟΛ (πολυγραφημένες σημαίνει το ΠΟΛ για σας συμπληρώσω την εικόνα για την ευφάνταστη δημιουργικότητα των οικονομικών μας αρχών) οι ΠΟΛ 1120/2014 του σημερινού βουλευτού κου Χάρη Θεοχάρη και η 1047/2015 της κας Σαβαϊδου γγ Δημοσίων εσόδων.
Στο νόμο 4172 εισάγεται για πρώτη φορά μια νέα ευφάνταστη προσέγγιση χωρίς σαφής αιτίες για τη δημιουργία της:
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β΄ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΑΠΟ ΜΙΣΘΩΤΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
Άρθρο 12
Εισόδημα από μισθωτή εργασία και συντάξεις
στ) βάσει έγγραφων συμβάσεων παροχής υπηρεσιών ή συμβάσεων έργου, με φυσικά ή νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες τα οποία δεν υπερβαίνουν τα τρία (3) ή, εφόσον υπερβαίνουν τον αριθμό αυτόν, ποσοστό εβδομήντα πέντε τοις εκατό (75%) του ακαθάριστου εισοδήματος από επιχειρηματική δραστηριότητα προέρχεται από ένα (1) από τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες που λαμβάνουν τις εν λόγω υπηρεσίες και εφόσον οι ετήσιες επιχειρηματικές δαπάνες που θα εξέπιπταν, σύμφωνα με το άρθρο 22, δεν υπερβαί νουν το ποσό των εννέα χιλιάδων διακοσίων πενήντα (9.250) ευρώ.
Εδώ δηλαδή στις αμοιβές από μισθωτές υπηρεσίες περιλαμβάνονται και εκείνες που προκύπτουν από συμβάσεις παροχής υπηρεσιών όπως είναι οι συμβάσεις που διέπουν τη σχέση του επαγγέλματος μας με τις ασφαλιστικές εταιρίες για λογαριασμό των οποίων εργαζόμαστε με αμοιβή σε ποσοστά προμηθειών. Από αυτό το παράθυρο πολλοί λογιστές πέρασαν δηλώσεις μισθωτού σε πολλούς συναδέλφους στα 2 προηγούμενα οικονομικά έτη, όχι άδικα μια και οι προϋποθέσεις που θέτει βρίσκουν πολλούς από τους ασφαλιστικούς συμβούλους που έχουν έδρα το σπίτι τους και εργάζονται για μία εταιρία, κυρίως αυτούς που είναι δηλαδή αποκλειστικής συνεργασίας, να τις εκπληρώνουν. Μάλλον όμως το παράθυρο αυτό δεν αφορούσε εμάς…. Έτσι ακολουθεί η ΠΟΛ 1120/2014 η οποία διευκρινίζει ότι εμείς δεν ανήκουμε στις εργασίες με αμοιβές από συμβάσεις παροχής υπηρεσιών αλλά στις εμπορικές επιχειρήσεις !!! Έτσι λοιπόν συνάδελφοι μου έμποροι, δε μας έγινε παρακράτηση 20% στο 2014, ή μάλλον στην αρχή μας έγινε και μετά σταμάτησε , ένα μέρος μας επιστράφηκε αλλά και ένα μέρος παρακρατήθηκε έτσι γιατί το παράλογο δεν έχει αρχή και τέλος.
Ενώ λοιπόν όλοι υποδεχόμαστε το νέο έτος με όμορφες σκέψεις για τα φορολογικά μας σκεπτόμενοι ότι ούτε παρακράτηση θα έχουμε αφού είμαστε έμποροι αλλά θα φορολογηθούμε σαν μισθωτοί αφού έχουμε συμβάσεις παροχής υπηρεσιών η γγ Δημοσίων εσόδων ξαναχτυπά με υπογραφή της κας Σαββαϊδου και διευκρινίζει ότι επειδή είμαστε έμποροι δε μπορούμε να φορολογούμαστε σαν μισθωτοί αντίθετα οι ασκούντες το επάγγελμα του:
ιατρού, οδοντιάτρου, κτηνιάτρου, φυσιοθεραπευτή, βιολόγου, ψυχολόγου, μαίας, δικηγόρου, συμβολαιογράφου, άμισθου υποθηκοφύλακα, δικαστικού επιμελητή, αρχιτέκτονα, μηχανικού, τοπογράφου, χημικού, γεωπόνου, γεωλόγου, δασολόγου, περιβαλλοντολόγου, ωκεανογράφου, σχεδιαστή, δημοσιογράφου, διερμηνέα, ξεναγού, μεταφραστή, καθηγητή ή δασκάλου, καλλιτέχνη γλύπτη ή ζωγράφου ή σκιτσογράφου ή χαράκτη, ηθοποιού, εκτελεστή μουσικών έργων ή μουσουργού, καλλιτεχνών των κέντρων διασκέδασης, χορευτή, χορογράφου, σκηνοθέτη, σκηνογράφου, ενδυματολόγου, διακοσμητή, οικονομολόγου, αναλυτή, προγραμματιστή, ερευνητή ή συμβούλου επιχειρήσεων, λογιστή ή φοροτέχνη, αναλογιστή, κοινωνιολόγου, κοινωνικού λειτουργού, εμπειρογνώμονα, ομοιοπαθητικού, εναλλακτικής θεραπείας, ψυχοθεραπευτή, λογοθεραπευτή, λογοπαθολόγου και λογοπεδικού κλπ
δεν είναι έμποροι όπως είμαστε εμείς και μπορούν να φορολογηθούν σαν μισθωτοί!!! Τώρα γιατί συμβαίνει αυτό νομίζω ότι θα χρειαστούμε τη παροχή υπηρεσιών του ψυχολόγου, , ομοιοπαθητικού, εναλλακτικής θεραπείας, ψυχοθεραπευτή, , διερμηνέα, ξεναγού, μεταφραστή ώστε να το καταλάβουμε.
Συνάδελφοι έμποροι ασφαλιστικοί σύμβουλοι μάλλον ξαναγυρνάμε στις ένδοξες εποχές του βιβλίου εσόδων εξόδων, της αυτοπαιρέωσης της περαίωσης και του ελέγχου?
Πριν ξαναγυρίσουμε την ίδια σελίδα ενός άσκοπου βιβλίου σας παρακαλώ όσοι είχατε την υπομονή να διαβάσετε αυτό το κείμενο πρώτα από όλα να με συγχωρέσετε γιατί αν και ακολούθησα σπουδές στα οικονομικά ποτέ δε κατάλαβα την «φοροτεχνική» προσέγγιση της οικονομικής ζωής και ενδέχεται να έχω υποπέσει σε σφάλματα στην ανάγνωση των ΠΟΛ και του νόμου. Άλλωστε ουδείς άσφαλτος…
Αν όμως έχω αναγνώσει σωστά όλα τα παραπάνω τότε κρατήστε τις λέξεις, παρακράτηση φόρου, τεκμαρτός προσδιορισμός, συμβάσεις παροχής υπηρεσιών, έλεγχος και τέλος αλλά και σημαντικότερο ασφαλιστικός σύμβουλος και υπόσχομαι να επανέλθω με μία πρόταση για τη φορολογία μας. Μια πρόταση απλή και εμπειρική με βάση αυτό που πραγματικά κάνουμε και την εμπειρία από όσα έχουν συμβεί στο παρελθόν.
Με αγωνιστικούς χαιρετισμούς
Γιάννης Στασινόπουλος
Ασφαλιστικός Σύμβουλος και σίγουρα όχι έμπορος…
«Απαγορεύεται η αντιγραφή ή αναδημοσίευση μέρος ή όλου κειμένου ή ομιλίας χωρίς την συναίνεση του ΠΣΑΣ»